Viktiga Hormoner Som Styr Din Kropp

Kroppens hormonsystem består av körtlar som bildar hormoner, eller så kallade signalämnen. Dessa körtlar kallas för endokrina organ. Hormonerna kommer ut i kroppen med hjälp av blodet och påverkar bara vissa celler, så kallade målceller. Hormonsystemet jobbar tillsammans med nervsystemet och styr många viktiga funktioner i kroppen.

Viktiga Hormoner Som Styr Din Kropp

Hypofysen

Hypofysen är ungefär så stor som en ärta, och sitter på undersidan av hjärnan. Den är kroppens viktigaste endokrina organ.I hypofysen bildas bland annat tillväxthormon som gör att barn växer sig större. Detta hormon ökar också ämnesomsättningen genom hela livet. Även prolaktin som gör att mjölkkörtlar i kvinnors bröst växer under graviditet och sedan producerar mjölk efter förlossningen bildas i hypofysen. Oxytocin är ett peptidhormon som fungerar lugnande, och som utsöndras vid bland annat beröring, amning, meditation m.m. Hög frisättning av oxytocin gör oss gladare, tryggare och mer harmoniska, och kan dessutom förbättra vårt immunförsvar. Något annat som bland annat bildas i hypofysen är våra endorfiner, som är en del av vårt belöningssystem. Dessa kan, enligt Fred Nyberg, professor i beroendeforskning vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet, frisättas vid exempelvis träning, när vi äter god mat eller när vi på olika sätt når framgång.

Tallkottkörteln

Tallkottkörteln sitter också i hjärnan. Här bildas bland annat melatonin, som hjälper oss med sömn och att hålla en bra dygnsrytm. Melatonin bildas framför allt när vi befinner oss i mörker, och kroppen får då reda på att det är dags att sova.

Binjurarna

Binjurarna är små körtlar som sitter på njurarna. I binjurarna bildas olika hormoner som styr omsättningen av socker och salt i kroppen. Även adrenalin bildas i binjurarna. Detta utsöndras framför allt i stressiga situationer och kan göra att blodtrycket och pulsen stiger, blodsockret ökar och pupillerna vidgas. Dopamin bildas också i binjurarna, och är ett så kallat katekolamin. Det förekommer i flera viktiga system som reglerar funktioner som glädje, motivation, uppmärksamhet m.m. Droger som kokain och amfetamin gör att dopaminhalten ökar. Dessa droger kan alltså framkalla känslor av lycka och motivation, och är därför mycket beroendeframkallande.

Binjurarna

Manliga och kvinnliga könshormon bildas dels i testiklarna respektive äggstockarna, men även i binjurarna. Kvinnliga könshormoner är östrogen och progesteron, men kvinnor bildar också mindre mängder av det manliga könshormonet testosteron. Testosteron påverkar bland annat sexuell lust, muskeluppbyggnad och minne.Det sista hormonet vi ska nämna som frisätts från binjurarna är kortisol. Detta är ett hormon som bildas när vi upplever stress. Har vi låga nivåer av kortisol så kan vi bli trötta och känna mindre livslust. Men för höga nivåer är inte heller bra, och kan bryta ner både skelett och binjurar.